«
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. Macar-Türk Kültür Yılı Başlıyor!

Macar-Türk Kültür Yılı Başlıyor!

macar-turk-kultur-yili-basliyor.jpg

2024 Macar-Türk Kültür Yılı, Atatürk Kültür Merkezi’nde konser ve sergiyle start alıyor.

2024 Macar-Türk Kültür Yılı, 21 Ocak 2024’te Atatürk Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde Pannon Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle başlıyor. Konserle birlikte aynı gün, Türkiye’nin inşasındaki Macarların önemli katkılarını anlatan bir sergi de yine AKM’de izleyiciyle buluşuyor.  

 Macaristan ve Türkiye arasında 1923’te imzalanan dostluk antlaşmasının 100. yılı için hazırlanan ve “Yüzyıllık Dostluk ve İş Birliği” temasıyla gerçekleşecek 2024 Macar-Türk Kültür Yılı’nın ilk etkinliği, Macaristan’ın en ünlü orkestralarından, Pécs şehrinden gelecek Pannon Filarmoni’nin konseri oluyor. Konserin açılışını ise Kültür Yılı’ndan sorumlu Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Müsteşarı Péter Hoppál yapıyor. 

1811’de kurulan Pannon Filarmoni Orkestrası, Mozart’ın çağdaşı Viyanalı şef Johann Georg Lickl tarafından Macaristan’ın güneyindeki Pécs şehrinde kuruldu. Topluluk, 2010 yılında inşa edilen olağanüstü akustiğe sahip konser salonu Kodály Centre’ın daimi orkestrasıdır. Şef Tibor Bogányi yönetimindeki orkestra, uluslararası birçok solisti ağırladı. 

21 Ocak Pazar günü gerçekleşecek konserde orkestra, dünyaca ünlü Macar besteciler Zoltán Kodály ve Béla Bartók’un tanınmış eserlerinin yanı sıra “Türk Kodály-Bartók” olarak tanınan Ahmet Adnan Saygun’un 5 No.’lu Senfonisi de seslendirecek. Saygun, Bartók’un türküler derlemek için 1936’da geldiği Türkiye’de sadece arkadaşı değil, aynı zamanda yaptığı geziler sırasındaki yoldaşıydı.

Ayrıca, “Judit” rolündeki mezzo-soprano Atala Schöck’ün babasının amcasının, bir zamanlar Ankara Üniversitesi Hungaroloji Bölümü’nün başında bulunan Türkoloji profesörü Dr. László Rásonyi’nin olması da konsere değer katan unsurlardan birisi. Rásonyi aynı zamanda Bartók’u Türk halk müziğini derlemesi için Türkiye’ye davet eden kişiydi. Konserde Atala Schöck mezzo-soprano ve Levente Molnár bariton olarak sahne alırken orkestrayı şef Gergely Kesselyák yönetiyor. 

Konserle aynı gün ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında, mimariden müziğe, mühendislikten tarıma birçok alanda katkı sunan Macar uzmanları anlatan “Türkiye’nin İnşasında Macarlar” sergisinin açılışı gerçekleşecek. Macaristan Milli Müzesi ve Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi işbirliğiyle hayata geçen sergi, 4 Şubat tarihine kadar AKM’de açık kalacak. Serginin açılışını ise müzenin direktörü Judit Hammerstein yapacak. 

Konser ve sergi ayrıca, tüm dünya çapında her yıl 22 Ocak tarihinde kutlanan “Macar Kültür Günü” özelinde gerçekleşiyor. Orkestra sonraki gün ise Ankara’da CSO Ada’da aynı programla sahne alacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ulusal Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *