«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Sağlıklı doğum için gebenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı eş değerde önemli

Sağlıklı doğum için gebenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı eş değerde önemli

saglikli-dogum-icin-gebenin-hem-fiziksel-hem-de-ruhsal-sagligi-es-degerde-onemli.jpg

StemCord, aileleri doğum öncesi uzmanlarla buluşturuyor

 

Hamilelik süreci vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle fiziksel ve psikolojik anlamda oldukça özel bir dönem. Doğum yolculuğundaki gebenin doğru bilgiler ışığında ve özgüvenle bebeğini dünyaya getireceği güne hazırlanması gerekiyor. 24 hafta ve üzeri gebeler ile doğum uzmanlarını bir araya getirecek olan StemCord Aile Buluşmaları’nda bilgi ve farkındalığı artırmayı hedeflediklerini söyleyen Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazlı Korkmaz, “Sağlıklı doğum için gebenin hem fiziksel hem ruhsal sağlığı eş değerde önemsenmeli. Anne adayının doğum fizyolojisini ve gebe psikolojisini iyi tanıması, beslenme alışkanlıkları ve çeşitli bedensel egzersizlerle doğum ve sonrasına hazırlık yapması önemli” diye konuştu.

 

Türkiye’nin kök hücre alanında öncü yeni nesil biyoteknoloji üssü Stembio bünyesinde kordon kanı ve dokusu bankacılığı hizmeti sunan StemCord, ailelerin doğuma daha bilinçli şekilde hazırlanmaları için Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazlı Korkmaz koordinatörlüğünde bir dizi hamilelik semineri düzenliyor. Kordon kanı bankacılığı hakkında bilgi almak isteyen 24 hafta ve üzeri tüm gebeler ile eşlerinin katılımına açık olan StemCord Aile Buluşmaları’nın ilki 23 Ekim Pazar günü Sait Halim Paşa Yalısı’nda gerçekleşiyor. 27 Kasım ve 25 Aralık tarihlerinde de devamı gelecek olan buluşmalarda aileler, doğum fizyolojisinden beslenme alışkanlıklarına, gebe psikolojisinden yoga ve doğum egzersizlerine kadar birçok konuda kapsamlı bilgi edinme şansı bulacak. Op. Dr. Nazlı Korkmaz da doğum esnasındaki tıbbi müdahaleler üzerine vereceği seminerde, normal doğum, epidural kullanımı, sezaryen doğum ve uygulama nedenleri ile son yıllarda oldukça merak edilen suda doğum konuları hakkında katılımcı aileleri bilgilendirecek. 

 

Hassas ruh hali ve kaygı yaşamak normal

Bebeklerini dünyaya getirmeye hazırlanan ailelerin doğum öncesindeki ve doğum esnasındaki süreçlere ilişkin doğru bilgilenmesinin hamilelik sürecinin güven içinde yürümesinde en önemli etkenlerden biri olduğunu belirten Korkmaz, “Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle gebelikte pek çok fiziksel ve psikolojik dönüşüm yaşanıyor. Gebenin doğum sürecindeki fizyolojisini iyi tanıması ve baş etmesi gereken değişken duygu durumlarına karşı bilinçli yaklaşımı hem kendisinin hem de bebeğinin sağlığını olumlu anlamda etkiliyor. Her anne adayının hamilelik sürecinde kaygı ve hassasiyet yaşaması normal bir durum. Bu kaygıların bir kısmı vücuttaki fiziksel değişikliklere bağlı, bir kısmı da bebek sahibi olmanın yaşantımızla olan bağlantısıyla ilgili olabiliyor. Gebenin bu zorlu ama bir o kadar dönüştürücü süreci olduğu gibi kabullenerek doğuma özgüvenle hazırlanmasını sağlamak gerekir. Sağlıklı doğum için gebenin hem fiziksel hem ruhsal sağlığı eş değerde önemsenmeli. Anne adayının doğum fizyolojisini ve gebe psikolojisini iyi tanıması, beslenme alışkanlıkları ve çeşitli bedensel egzersizlerle doğum ve sonrasına hazırlık yapması önemli. Doğum öncesi ve sonrasındaki süreçlere dair bilgi ve farkındalıkla ve özellikle yakın çevrenin de desteğiyle anne adayı süreci sağlıkla tamamlayacaktır” diye konuştu.

 

Yoga kadının içsel dönüşümüne destek sunuyor 

Stembio Aile Buluşmaları için oluşturdukları programda gebenin fizyolojik ve psikolojik

sağlığına destek olarak yoga ve pilates pratiklerine de yer verdiklerini dile getiren Dr. Korkmaz, “Yoga, fiziksel hareketlerle insan zihninin deşarj edildiği bir eylem. Burada yeni bir canlı dünyaya getirirken kadın için de bir yeniden doğuş ve dönüşüm söz konusu. Bu dönüşümün sağlıklı tamamlanması için bedenin ve ruhun hazır olması gerekli. Kadının vücudunu serbest bırakabilmesi için kendi özüne inmesi, bilinçaltı ile yüzleşmesi, anneliğini sağlıklı bir şekilde karşılaması ve doğum korkusunu yenmesi adına çok önemlidir. Ruhsal faydalarının yanı sıra hamile yogası ile bedeni hareketli kılarak dolaşım sistemini çalıştırıyor ve değişen beden yapısına uyumu geliştiriyoruz. Bel ve sırt ağrıları ile krampların azaltılmasında, alt bedende oluşabilecek ödem ve varisleri önlemede de etkili oluyor” değerlendirmesini yaptı.

 

Tüm besin gruplarıyla yeterli ve düzenli beslenilmeli

Hamilelik sürecinde hem annenin sağlığı hem bebeğin gelişimi açısından dikkat edilmesi gereken beslenme prensiplerine dikkat çeken Dr. Nazlı Korkmaz, “Anne adayının yeterli ve düzenli beslenmesi büyük önem taşıyor. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini tamamlayabilmesi için tüm besin gruplarından yenilmeli. Öğünler 3 ana 3 ara menü şeklinde olmalı ve uzun süre aç kalınmamalı. Yapılan çalışmalar beslenmenin; bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi, anne karnında ölüm, erken doğum ve gebelik tansiyonunu doğrudan etkilediğini gösteriyor. Bebeğin kemik yapısı 4-6 haftadan itibaren oluşmaya başladığı için pastörize süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekiyor. Sinir sisteminin oluşumu, kas gelişimi ile enzim ve hormonların düzeni gibi pek çok süreç için protein kaynaklarına başvurulmalı. Haftanın en az 3 günü yumurta ve en az 2 günü de iyi pişmiş et beslenme listesinde bulunmalı. Bol su içilmeli, aşırı yağlı ve tatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, mümkün olduğunca taze sebze ve meyve tüketilmelidir” bilgisini paylaştı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ulusal Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *