«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Alternatif getiri arayışında olan yatırımcılar yatırım fonlarına yöneldi

Alternatif getiri arayışında olan yatırımcılar yatırım fonlarına yöneldi

alternatif-getiri-arayisinda-olan-yatirimcilar-yatirim-fonlarina-yoneldi.jpg

Allbatross Portföy Yönetim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Başügüdücü:

 

2022 yılında yatırım fonlarında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Allbatross Portföy Yönetim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Başügüdücü, yatırım fonlarının bu yıl içerisinde ciddi bir gelişim kaydettiğini belirterek, “2022 yılında, ülke genelinde ve globalde yaşamış olduğumuz enflasyonist iklim sebebiyle yatırımcılar negatif reel getiri endişesiyle alternatif getiri arayışına yönelmiş durumdalar. Bu getiri arayışında yatırım fonları önemli bir yer tutarken, sektörün de 2022 yılı içerisinde ciddi bir gelişim kaydettiğini görüyoruz” dedi.

 

Yatırım fonları, yatırımcıların gözdesi haline geliyor. Allbatross Portföy Yönetim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Başügüdücü, 2022 yılında yatırım fonlarında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Fon yatırımcılarının sahip olduğu portföy değerinin son bir yılda yüzde 134 artış kaydederek, 571 milyar TL’yi aştığını ifade eden Başügüdücü, “Fon büyüklüklerindeki değişimlere baktığımız zaman ise BIST100’ün performansına bağlı olarak TL cinsi hisse senedi yoğun/içeren fonlara ilginin yoğunlaştığını görebiliyoruz” dedi. Pay senedi yatırımcı sayısının yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 29 artışla 15 Kasım’da 3 milyon 48 bin kişiye ulaşarak yeni bir rekor kırdığını söyleyen Başügüdücü, bu durumun da yatırımcıların hisse senedi piyasasına olan ilgisini gösterdiğini ifade etti. Allbatross Portföy Yönetim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Başügüdücü’nün 2022 yılı yatırım fonlarında yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

 

İşinde başarılı olan portföy yöneticileri yatırımcıların dikkatinden kaçmıyor

İşinde başarılı olan portföy yöneticilerinin yatırımcıların dikkatinden kaçmadığını belirten Başügüdücü, şunları söyledi:

“2022 yılında, ülke genelinde ve globalde yaşamış olduğumuz enflasyonist iklim sebebiyle yatırımcılar negatif reel getiri endişesiyle alternatif getiri arayışına yönelmiş durumdalar. Mevcut bu getiri arayışında yatırım fonları önemli bir yer tutarken, sektörün de 2022 yılı içerisinde ciddi bir gelişim kaydettiğini de görüyoruz. Gelişimi rakamlardan izlemek mümkün; Portföy Yönetim Şirketleri’nin yönetmiş olduğu varlık büyüklüğü yıl içinde 1 trilyon TL’yi geçti. Bu rakam geçen yılın sonunda 650 milyar TL idi. Detay rakamlara geçmeden önce bu büyümede TEFAS’ın rolünü de ifade etmek gerekiyor. TEFAS’ın fonlara erişim imkânı yaratmasına ek olarak; yatırımcıların karar verme sürecinde hangi fona yatırım yapacağı konusunda hem istatistiki hem de bilgilendirici özelliği, tüm fonların ve sektörün gelişiminde önemli yer tutuyor. TEFAS’ın portföy yönetim sektöründe rekabeti arttırdığı da yadsınamaz bir gerçek. Dağıtım kanalı sınırlı olsa bile işinde başarılı olan portföy yöneticileri yatırımcıların dikkatinden kaçmıyor.”

 

TL cinsi hisse senedi yoğun fonlara ilgi arttı

Fon yatırımcılarının sahip olduğu portföy değeri son bir yılda yüzde 134 artış kaydederek, 571 milyar TL’yi aştığını ifade eden Başügüdücü, “Fon büyüklüklerindeki değişimlere baktığımız zaman ise BIST100’ün performansına bağlı olarak TL cinsi hisse senedi yoğun/içeren fonlara ilginin yoğunlaştığını görebiliyoruz. Diğer taraftan birçok ülkenin Merkez Bankaları’nın faiz artırım sürecinde olması, sıkı para politikaları, yabancı borsalarda yaşanılan satış dalgası; yurt dışı hisse senetlerine yatırım yapan fonların birçoğunda negatif getiriye dolayısı ile küçülmeye sebep oldu. Pay senedi yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 29 artışla 15 Kasım’da 3 milyon 48 bin kişiye ulaşarak yeni bir rekor kırmış durumda. Bu da yatırımcıların yurtiçi hisse senedi piyasasına olan ilgisini gösteriyor. 2022 yılında serbest fonlarda görülen büyüme de göz kamaştırıcı. Bu yılın başında fon pazarı dağılımında yüzde 37 büyüklüğe sahip olan serbest fonlar payının, Eylül 2022 sonu itibarıyla yüzde 48’e yükseldiğini görüyoruz. Serbest fonların yılbaşından bugüne getiri ortalamasının da yüzde 56’ya ulaştığını söylemek mümkün. Yatırım fonlarının gelişmesinde stopaj istisnası ve kurumlar vergisi istisnası gibi vergi düzenlemeleriyle sağlanan teşviklerin de payı çok büyük. Son dönemde, tüzel yatırımcılara TL ibaresi ile sunulan vergi avantajı sebebiyle özellikle son aylarda Para Piyasası ve Borçlanma Araçları (Tahvil-Bono) Fonlarına olan ilginin de arttığını görüyoruz. Resmî Gazete’de yayınlanan düzenleme ile 23 Aralık 2020- 31 Mart 2022 tarihleri arasında satın alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında ‘döviz’ ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara yüzde 0 oranında stopaj uygulanıyordu. Bu uygulamanın 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmış olması da çok değerli” dedi.

 

Fonların vergi açısından birçok avantajı da bulunuyor

Allbatross Portföy Yönetim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Başügüdücü, vergi tarafında fonların diğer avantajlarını ise şöyle sıraladı:

“Şirketler Türk lirası (TL) cinsi fon yatırımında kurumlar vergisinden muaf. Gerçek kişiler ise döviz yatırımında yüzde 20 yerine yüzde 10 stopaj ödüyor. Hisse senedi fonlarında da temettü için ödenen stopaj yok. Ayrıca temettü gelirini beyan edip gelir vergisi ödemek zorunda da değil. Portföylerinin yüzde 51’i aşan miktarda Türkiye’de borsada işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının bir yıldan fazla süreyle elde tutulan katılma belgelerinden elde edilen gelirler stopaja ve yıllık beyana tabi değil. Hisse Senedi Yoğun Fon ibareli yani; devamlı olarak fon toplam değerinin en az yüzde 80’i menkul kıymet yatırım ortaklıklarının hisse senetleri dışında kalan ve BİST’te işlem gören hisse senetlerinden oluşan hisse senedi ağırlıklı fonların katılma belgelerinden sağlanan gelirler yüzde 0 oranında stopaja tabi. İki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı yüzde 0’dır. Bu vergi ve stopaj istisnaları sektörün ve fon piyasasının büyümesi, gelişmesi ve yatırımcı sayısının artması adına çok önemli teşvikler. Bu büyüme ve derinleşme ile hem ülke ekonomisine hem sermaye piyasalarına hem de özel sektöre aktarılabilecek kaynaklar önemli ve doğru sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca bu avantajlar daha önce sermaye piyasaları ile tanışmamış, yatırım fonları aracılığıyla birikimlerini yatırıma yönlendirmemiş birçok tasarruf sahibinin de sisteme girmesi açısından da son derece önemli etkiler sunuyor.”

 

Ekimde yatırım araçları içerisinde en yüksek reel getiriyi BIST100 endeksi yakaladı

Ekim ayında yatırım araçları içerisinde en yüksek reel getiriyi BIST100 endeksinin yakaladığına dikkat çeken, Başügüdücü şöyle devam etti:

“Güncel rakamlara bakacak olursak, son üç ayda olduğu gibi Ekim ayında da yatırım araçları içerisinde en yüksek reel getiriyi BIST100 endeksi yakaladı. Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4,26, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 8,58 oranlarıyla BIST100 endeksinde gerçekleşti. BIST100’ün Ekim sonu itibarıyla bir yıllık TÜFE Bazlı Reel getirisi yüzde 40 oldu. Bu getirinin ne kadar önemli olduğunu görmek için Türk yatırımcısının en fazla yatırım yaptığı üç farklı enstrümanın son bir yıldaki getirilerine göz atmak gerekiyor. Son bir yılda getirileri Yİ-TÜFE ile indirgediğimizde; Amerikan doları yüzde 9,34 ve külçe altın yüzde 2,99 oranlarında yatırımcısına kazandırırken; mevduat faizi (brüt) yüzde 37,78 oranında yatırımcısına kaybettirmiş durumda. Bu verilerin doğal sonucu olarak pay senedi yatırımcı sayısındaki artış da ciddi bir ivmelenme kazandı. 2021 yılı sonunda 2,3 milyon olan hisse senedi yatırımcısı 2022 Ekim ayı sonunda 2,8 milyona ulaştı. Aynı şekilde fon yatırımcı sayısında da önemli bir artış görülüyor. Geçen yıl Eylül sonu itibarıyla 3,1 milyon olan fon yatırımcı sayısının, bu yılın aynı döneminde yüzde 5,6 (200 bin) artarak 3,3 milyona ulaştığını görüyoruz. Borsa İstanbul’un bu kadar iyi bir performans gösterdiği dönemde Hisse Senedi Fonları’nın getiri ortalaması da BIST100’ü yakalamış hatta birçok fonun endeksin üzerinde performans sergilediğini görebiliyoruz. Hisse senedine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için konusunda uzman ve profesyonelce yönetilen hali hazırda birçok Hisse Senedi Fonu bulunmakta ve yatırımcılar için fonların önemli bir alternatif yatırım aracı olduğunu görebiliyoruz. Hisse senedi içeren fonların liderliğinde fonlardaki büyüme ve yatırımcı adedindeki artışın devamını öngörüyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ulusal Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *