«
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Bergama’da tarihi tören

Bergama’da tarihi tören

bergamada-tarihi-toren.jpg

Peştemal kuşandılar,  Parşömen ustalığına yükseldiler

 

Tarihin nefes aldığı, UNESCO Dünya Mirası kadim şehir Bergama, bir Ahilik Geleneği olan Peştemal Kuşanma Töreni’ne ev sahipliği yaptı. Törende konuşan Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Tarihi değerlerimiz yanında somut olmayan kültürel miraslarımızı ve geleneklerimizi de gelecek kuşaklara aktarıyor olmanın sevincini yaşıyoruz” dedi.

 

Bergama Belediyesi tarafından restore edilen eski Çırçır Fabrikası ve Tabakhane binalarında düzenlenen törene Belediye Başkanı Hakan Koştu, Bergama İlçe Kaymakamı Avni Oral, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

#UNESCO’nun kuruluşunun 77. ve Dünya Kültürel ve Doğal Mirası’nın Korunması’na Dair Sözleşme’nin imzalanmasının 50. yıl dönümünde Bergama önemli bir törene ev sahipliği yaptı. Bergama’nın somut olmayan kültürel mirası Parşömen’in gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen ve bir Ahilik Geleneği olan Peştemal Kuşanma Töreni tarihi Üç Kemer Köprüsü yanı başında Antik Selinos Kanalı’nın yamacında bulunan Tabakhane Binası’nda yapıldı.

 

Bergama Belediyesi ev sahipliğinde İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, UNESCO Bergama Alan Başkanlığı, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV) işbirliğinde düzenlenen törende geçmişten günümüze Bergama kağıdı tarihi değer Parşömen’in binlerce yıllık serüveni bir kez daha dile getirildi.

 

Oğlak derisinin işlenmesi ile yapılan Parşömen’in yıllar sonra tekrar Bergama’da gün yüzüne çıkmasında emeği olan BERKSAV eski Başkanı Macit Gönlügür, yapılan çalışmaları büyük bir heyecan ile anlattı. Bergama Belediyesi eski başkanlarından Raşit Ürper ile birlikte Parşömen’in tekrardan eski ününe kavuşması için o dönemde verdikleri büyük uğraş ve tanıtım faaliyetlerine işaret etti. BERKSAV’ın önceki dönem başkanlarından Macit Gönlügür, Parşömen’in üzerindeki tozun tekrardan silinmesinin temellerinin 2004-2009 yılları arasında atıldığını ifade etti.

 

BAŞKAN KOŞTU; “PARŞÖMEN’İMİZE VE GELENEKLERİMİZE SIKI SIKIYA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM”

Bir Ahilik Geleneği olan Peştemal Kuşanma Töreni ile geleneklere sıkı sıkıya sahip çıkan bir Bergama’nın var olduğuna konuşmasında dikkat çeken Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Geleneklerimiz bugüne kadar bizlere nasıl aktarıldıysa, bizlerde gelecek nesillerimize titizlikle aktarmaya devam edeceğiz. Her bir geleneğimiz ve tarihi değerlerimiz gibi Bergama’mızdan tüm dünyaya armağan Parşömen’e de sahip çıkmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar Parşömen’in yapımının devam etmesinden, tanıtımının yapılmasına kadar emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

BAŞ USTA, YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ İSMAİL ARAÇ, 2 PARŞÖMEN USTASI’NA EL VERDİ

Belediye Başkanı Hakan Koştu, İlçe Kaymakamı Avni Oral, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, UNESCO Bergama Alan Başkanı Dr. Emre Ataberk ve BERKSAV eski Başkanlarından Macit Gönlügür’ün konuşmaları, ilçe müftüsü Mehmet Cesur’un yaptırdığı dua ardından Peştemal Kuşanma Töreni gerçekleştirildi.

 

Davetlilerin izlediği törende; eğitimlerini tamamlayan, çıraklık ve kalfalık dönemlerini geçiren Meltem Üçüncü Demirel ve eşi Mustafa Sinan Demirel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ödül alan Yaşayan İnsan Hazinesi Parşömen baş ustası İsmail Araç’ın eli ile peştemal kuşandılar ve Parşömen ustalığına yükseldiler.  

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ulusal Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *