«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Doç. Dr. Şahin, “ Türkiye olarak hızla yaşlanıyoruz"

Doç. Dr. Şahin, “ Türkiye olarak hızla yaşlanıyoruz"

doc-dr-sahin-turkiye-olarak-hizla-yaslaniyoruz.jpg

Ege 3. Yaş Üniversitesi bu dönemki eğitimlerinde 60 yaş üstü depremzede bireylere odaklanıyor

Ege Üniversitesinde faaliyetlerini sürdüren “Ege 3. Yaş Üniversitesi” 60 yaş üstü bireylerin daha sağlıklı, üretken ve aktif olmaları için gönüllü öğreticilerin verdiği derslerle eğitimlerine devam ediyor.

Ege 3. Yaş Üniversitesi Proje Yürütücüsü, Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, “Yaşlılara Saygı Haftası” kapsamında projeye dair açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Şahin, “Toplumda yaşlı nüfus çok ciddi oranda artıyor. Türkiye olarak hızla yaşlanıyoruz. Zira yaşlıların sadece sağlık konusunda talepleri bulunmuyor. Eğitim, kültür ve sosyal aktiviteler gibi çeşitli taleplerini göz ardı etmemiz mümkün değil. Bu kapsamda yaşlılarımızı bilgi toplumundan soyutlamamak amacıyla 2016 yılında ‘Ege 3. Yaş Üniversitesi’ isimli sosyal sorumluluk projemizi hayata geçirdik. Buraya gelen öğrencilerimiz bilgi sahibi olmanın yanı sıra, sosyal ağlarını artırıyor. Buna ek olarak, çeşitli vücut hareketleri ve dans figürleri öğrenerek sağlıklı bir yaşam sürebiliyor” dedi.  

“Projenin katkıları, her kuşağı etkiliyor”

Ege 3. Yaş Üniversitesi’nin yaş almış bireyler gibi gençlere de katkı sunduğunu belirten Doç. Dr. Sevnaz Şahin, “Şu anda bine yakın öğrencimiz bulunuyor. Öğrenciler, aldıkları 3 yıllık eğitimin akabinde en az bir sosyal sorumluluk projesinde çalışarak mezun olabiliyor. Bu da onların sivil toplum kuruluşlarında kalıcı olarak çalışmasına yol açıyor. Bugüne kadar 225 öğrencimizi mezun ettik. Mezunlarımızın bugün hala çoğu sivil toplum kuruluşunda aktif olarak çalışıyor. Üniversitemizden mezun olan öğrencilerin kuşaklar arası iletişimde farkındalık kazanması da projenin bir diğer katkısı olarak göze çarpıyor. Yaptığımız projelerle yaşlılar; tecrübelerini ve birikimlerini gençlere aktarıyorlar. Bu da kuşaklar arası iletişimi artırıyor. İletişim kanalı çok yönlü olan yaşlı birey, kendi ailesiyle daha sağlıklı bir ilişki içerisine girebiliyor. Maalesef son yıllarda gerek bireysel gerekse toplumsal sağlığımızı etkileyen pandemi ve depremin neden olduğu afetler yaşadık. Okulumuz hepimizi etkileyen bu olağan dışı durumlarda en çok zararı görme riski olan gruplardan olan yaşlılar için neler yapılabilir noktasına odaklandı. Geçtiğimiz 3 yıl pandemi merkezli eğitimimizi afet merkezli hale dönüştürdük ve afetlerde yaşlıların desteklenmesi temasına göre odaklandık.  Bu sene ‘Yaşlıya Saygı Haftası’nda da afet ve yaşlılar konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak istedik” diye konuştu.

“Depreme maruz kalan yaşlılarımıza sosyal destek sunuyoruz”

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında öğrencilerin depremzede yaşlılara yönelik sosyal destekte bulunduğunu aktaran Doç. Dr. Şahin  “Pandemi sürecinde hızlı bir şekilde örgütlenerek toplumsal bir direnç oluşturan öğrencilerimiz, bugün de deprem felaketi için aynı tutumu sergiliyor. Hepimiz biliyoruz ki, deprem sonrası yaraların sarılabilmesi için en etkili yöntemlerin başında sosyal destek ağlarımız geliyor. Sosyal destek ağlarımız;  ailemiz ve akrabalarımızdan başlıyor,  dostlarımız, ait olduğumuz sosyal gruplar, sivil toplum örgütleri olarak genişliyor. Bu süreçte 3. Yaş öğrencileri depreme maruz kalan akranlarının sosyal desteklerini artırmak amacıyla dayanışma grupları kurdular. Bizler de bu dayanışmanın en uygun şekilde olması için Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sertifikalandırılan 22 saatlik ‘Yaşlılara Afet Sonrası Akran Destek Eğitimi’ planladık ve 200’e yakın 60 yaşın üzerindeki bireye eğitim verdik. Ege 3. Yaş Üniversitesinin çalışmalarında maddi manevi desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak olmak üzere Üniversite ve Tıp Fakültesi üst yönetimlerimize teşekkür ediyorum” dedi

“Üniversite sayesinde yeni bir dünyayla tanıştık”

Projenin hayatına pek çok yenilik getirdiğini söyleyen Ege 3. Yaş Üniversitesi mezunu, emekli öğretmen Osman Tartılacı, “Okul sayesinde çok güzel insanlarla tanışma fırsatı buldum. Üniversite arkadaşlarının kalıcı olduğundan bahsedilir. Üniversitemizde tanıştığım arkadaşlarım da benim için öyle oldular. Buradaki sinerji beni o kadar etkiledi ki, mezun olmama rağmen hala gönüllü olarak bizim mutfak dediğimiz programın uygulanmasında aktif görev alan ekipte yer alıyorum. Yeni bir dünyayla tanıştığımı söyleyebilirim. Burada insanlar özgüven sahibi oluyor, bilgi ve yeniliğe kapalı tavırlarını bir kenara atarak modern dünyaya entegre olabiliyorlar. Mesela pandemi süreciyle beraber bütün bir dünyanın dijitale dönüşü, bizleri de buna sevk etmişti. Teknolojiyle alakası olmayan çoğu sınıf arkadaşım, bu yeni yaşama kolayca entegre olup dijital bir bilgi birikimine sahip oldular. Üniversitemizin bu anlamda katkısı çok önemli” dedi.

Ege 3. Yaş Üniversitesinde, 60 yaş üstü bireyler; geriatri, arkeoloji, halk sağlığı, mitoloji, palyatif bakım, hastalıkta ve sağlıkta bakım, psikoloji teorik derslerinin yanı sıra psikodrama, tango, halk dansları, örgü, aikido, yoga, metin atölyesi gibi uygulamalı pratik dersleri öğreniyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ulusal Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *