«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Foça’da Erken Hasat Zeytin Sıkımı Başladı

Foça’da Erken Hasat Zeytin Sıkımı Başladı

focada-erken-hasat-zeytin-sikimi-basladi.jpg

İzmir’in Foça İlçesi’nde zeytinyağı fabrikalarında 2022 yılının erken hasat ilk zeytin sıkımı başladı. Üreticiler susuzluk nedeniyle erken hasat veriminin düşük olduğunu, sezonun bereketli geçmesi için bugünlerde mutlaka yağmur yağmasını dilediklerini ve beklediklerini dile getirdiler. Ayrıca, bölgede faaliyette olan (izmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait) dört arıtma tesisinden denize bırakılarak heba edilen suların acilen tarıma kazandırılmasını istediler.

 

Ege’nin zeytinciliğiyle de ünlü tarımsal üretim merkezlerinden Foça’da zeytin sıkımı 14 Ekim 2022 Cuma günü başladı. Aylardır kapalı olan tesislerde çarklar yeniden döndü. Zeytinler makinelerle buluştu. Sıkım makinelerinin oluklarından, koyu yeşil renkli zeytinyağları, bir yıllık emeğin, ilk erken hasat ürünleri olarak bidonlara aktı. Ölmez ağacından toplanan, otomatik makineler marifetiyle yıkanan, yaprağından ve çekirdeğinden ayrılan, kırılıp parçalanan ve sonunda sıkılarak yağa dönüşen zeytinler üreticinin susuzluk nedeniyle kırılan umutlarını bir nebze olsun yeşertirken, verimin yükselmesi için yağmur beklentisi daha da arttı.

 

AROMASI TADI MUAZZAM

İlçe merkezine 16 kilometre uzaklıktaki Gerenköy sapağı mevkiinde bulunan (Tariş) 880 No.lu Bağarası Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Zeytinyağı Fabrikası’da ilk sıkımla sezona merhaba dedi. Fabrikanın üretim sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Hatip Altekin elde edilen zeytinyağının asidite değerini kendi laboraturlarında ölçerek çiftçiye rapor olarak verdiklerini söyledi. Hatip Altekin; “(Bugünkü ürünü) Çiftçimiz erken hasat yaptığı için zeytinyağının rengi yeşil. Bunun (işlem yaparken) açık pembe bir renk alması gerekiyor. (Gördüğünüz) Zeytin yağımızın asiti 0,8. Naturel Sızma Zeytinyağı olarak geçiyor. Aroması, tadı gerçekten muazzam. Renginden de anlaşılıyor. Çoğu tüketici artık bugün erken hasat zeytinyağı almak istiyor. Bugün fabrikamızın açılışı. İlk sıkımı yaptık. Mutluyuz. Bugüne gelmek için yaklaşık iki aydır çalışma yapıyoruz. Çiftçilerimiz çok büyük emekler verdiler. Zeytinlerine baktılar. Sulamalarını yaptılar. Bu kuraklık döneminde, gerçekten çok büyük çaba sarfettiler ve mutlu bir şekilde hasada geldiler. Bizde burada bize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çalışacağız. Çiftçilerimizin zeytinlerini, zeytinyağını en iyi şekilde çıkarmaya çalışacağız. Bunun için özen göstereceğiz.” Dedi.

 

YER ALTINDA DA YER ÜSTÜNDE DE SU YOK

ARITMA SULARINI ALIRSAK SORUN ÇÖZÜLECEK

880.No.lu Bağarası Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Kooperatif Başkanı Ercan Yüksektepe elde edilen yağların kaltesinden memnun olduklarını belirtirken susuzluk nedeniyle verimin düşük olduğuna dikkat çekti. Yer altı ve yer üstü sularının adeta bitme noktasına geldiğine, bazı noktalarda ağaçların kurumaya başladığına vurgu yapan Yüksektepe, bölgedeki arıtma tesislerinden denize bırakılan 10 binlerce metreküp suyun tarıma kazandırılmasının çiftçinin su derdine çare olacağını söyledi. Ercan Yüksektepe; “2022 -2023 sezonunu hayırlısıyla bugün açtık. Fakat hasat bakımından çok iç açıcı değil. Sulanmayan zeytinlerin durumu çok kötü. Sulanan zeytinler fena değil. İnşallah yağmur yağar bir an önce, çünkü çok küçük, şişmeden hasat edilmez, dökülmez zeytinler. Bu arada sulamanın tek çaresi olarak belediyelerce arıtılmış suların tarıma kazandırılmasını çok önemsiyoruz. Bunu yetkililerden bekliyoruz. (Bölgemizde) 4 tane arıtma tesisi var. Bir tanesi, en büyüğü 24 saatte 20 bin metreküp kapasiteli. En küçüğü 500 metreküp. 500 metreküp dereye salındığı için tarımda kullanabiliyoruz. Çok memnun oradaki ürticilerimiz. Ötkilerini de alırsak sulama sorunumuz büyük ölçüde çözülecek. Bir an önce yetkililerden bunun tarıma kavuşturulmasını bekliyoruz. 10 bin dönüm yer sulayacak, tahminlere göre. Büyük ümit. Yer altı suları çekildi. Benim 80 metrelik bir derin kuyum vardı. Bitti. Bağarası’nda bildiğim kadarıyla 10 – 12 tane kuyu kurumak üzere, bitti. Su yok. Yer üstünde yok, yer altında yok, yağmurda az yağıyor. Hasattan vazgeçtik, ağaçlar kuruyacak. Çok kötü durumlar var. Fiyatlar henüz belli değil. Sofralık zeytin alımına da başlıyoruz . Bu Cumartesi’den itibaren. Hayırlı olsun üreticilerimize. Bereketli bir yıl diliyorum. İnşallah sonu iyi gelir. Sulama da olursa önümüze güvenle bakarız.” Dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ulusal Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *