«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Jeotermal Yatırımlara İlgi Artıyor

Jeotermal Yatırımlara İlgi Artıyor

jeotermal-yatirimlara-ilgi-artiyor.jpg

Türkiye’nin jeotermal kapasitesinin son 10 yılda yapılan yatırımlarla 30 megavattan 1.700 megavata çıktığını söyleyen Geo Energy Holding (GEH) Ceo’su Selçuk Ilıkcan, YEKDEM tarifesinde jeotermalin 2010-2020 yıllarında dolar bazlı yatırım olasılığına kavuşması ile dünyada en büyük sıçramayı Türkiye’nin yaptığını söyledi.

Türkiye’nin jeotermalde 1,700 megavat olan kurulu gücünü, 2030 planında 3 bin megavata çıkarma hedefi olduğuna dikkati çeken Ilıkcan, “Biz o 3 binin, 300 megavatına talibiz” diye konuştu. 

Yenilenebilir enerji alanında doğal kaynakların kullanımına yönelik yapılan yatırımlar dünyada ve Türkiye’de artarak devam ediyor. Türkiye’nin 1.700 megavat kurulu gücü ile dünyada dördüncü büyük jeotermal enerji yatırımları pazarına sahip olduğunu, mevcut kurulu gücü ile de Avrupa’da 1. sırada yer aldığını söyleyen Geo Energy Holding Ceo’su Selçuk Ilıkcan, son 15 yıl içindeki yatırımlar ile Türkiye’de ulaşılan 1.700 MW’lık kapasitenin önemli bir bölümünde GEH’in ortağı GMK Enerji’nin verdiği mühendislik hizmetlerinin yer aldığını söyledi. Holding bünyesinde yer alan şirketleri ile entegre mühendislik hizmetleri, enerji üretimi ve yenilikçi teknoloji üreticisi olarak sektörde 360 derece çözüm üretme kabiliyetine sahip olduklarını belirten Selçuk Ilıkcan “ Hem düşük ısı, hem de yüksek ısıdan enerji elde edilmesi konusundaki uzmanlığımızla biliniyoruz. Dünya genelinde kurulu jeotermal enerji gücünün yüzde 7,73’ünde GEH imzası var” dedi. 

6 Lisanslı Sahanın 3’ünün Teknik Çalışmaları Tamamlandı

15 yıl boyunca global düzeyde elde ettikleri deneyimler neticesinde kendi sahalarını geliştirmeye karar verdiklerini söyleyen Selçuk Ilıkcan sözlerini şöyle sürdürdü: “ Dünyadaki örneklerine nazaran Türkiye’de devlet kurumlarının jeotermal bilinç, destek ve hevesinin özel sektörün çok daha önünde yer aldığını bildiğimiz için jeotermal saha geliştirme çalışmalarını Türkiye’de sürdürme kararı aldık. Geo Energy Holding olarak şuan Türkiye’de 6 lisanlı sahamız var. Bu sahalardan 3 tanesinin teknik çalışmalarını tamamladık, olgunlaşma aşamasında. Sahalarımızın 2’si Aksaray, bir tanesi de Simav’da. Bu sahaların tamamında yaklaşık 1.2 milyar dolarlık yatırım potansiyelimiz var. 300 megavat gibi iddialı bir kapasiteden söz ediyoruz. Türkiye’nin jeotermalde 1,700 megavat olan kurulu gücünü, 2030 planında 3 bin megavata çıkarma hedefi olduğuna dikkati çeken Ilıkcan, “Biz o 3 binin, 300 megavatına talibiz” diye konuştu.

Dünyadaki 2-3 Sektör Oyuncusundan Biriyiz 

Jeotermal enerjiyi daha verimli ve çevre dostu bir şekilde kullanmayı mümkün kılan, enerji sektöründe önemli bir yenilik olarak kabul edilen Gelişmiş Jeotermal Teknolojileri Sistemlerini (AGS) Türkiye’de geliştirip kullanabilen dünyadaki 2-3 sektör oyuncusundan biri olduklarını söyleyen Selçuk Ilıkcan, “Türkiye’de Geo Energy Holding olarak geliştirdiğimiz yerli AGS teknolojileri sayesinde yapılan kuyu kazma işlemi sonrasında belli bir derinlikte elde ettiğimiz yer kürenin kendi sıcaklığını ekolojik gaz veya sıvı göndererek yukarıya taşınmasını sağlıyoruz. Bu teknolojiyi sadece ABD, Almanya, Çin ve Türkiye kullanıyor” diye konuştu.  

Geo Energy Holding gibi 20 tane daha firma 300 megavat hedefi koyarak ulaşsa Türkiye’nin cari açığını yüzde 50 düşürürüz diyen Geo Energy Holding Ortaklarından Umut Emirler, “ Türkiye Jeotermal Elektrik üretiminde yaklaşık 10 bin megavat kapasiteye sahip. Bu 40 bin megavatlık güneş enerjisi verimliliğine eşdeğer bir oran. Güneş enerjisinin verimliliği yüzde 25, jeotermalin ise yüzde 90, verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından jeotermal enerji bize müthiş bir doğal kaynak imkanı sunuyor” bilgisini verdi. 

Jeotermale yapılan Yatırımlarla 8 Milyar Dolar Kaynak Aktarıldı 

Türkiye özel sektör ve yatırım finansmanıyla şuana kadar 8 milyar dolar jeotermal enerji santrallerine kaynak aktarmış durumda, sektörde 65 santral ve 30 civarında yatırımcı olduğunu belirten Selçuk Ilıkcan, “ Örneğin, yapılan sondaj çalışmasında bulunan ısı 150 dereceyi geçtiğinde yeni teknolojilerle hidrojen üretebiliyorsunuz, aynı zamanda 90 derecenin üstündeki ısılarda elektrik üretebiliyorsunuz, 60 derecenin üstünde endüstriyel kurutma yapabiliyorsunuz, 45-50 dereceden itibaren gıda kurutması yapabiliyorsunuz, 35-40 dereceden itibaren sera ısıtması gerçekleştirebiliyorsunuz, 10 dereceden itibaren balık yetiştiriciliği yapabiliyorsunuz. Tüm bu işlemler bitikten sonra yukarı çıkardığınız jeotermal akışkanı yeniden ısınmak üzere kaynağına geri gönderiyorsunuz. Dünya çekirdeği ısı üretmeye devam ettikçe sonsuz bir enerji üretiminden bahsediyoruz. Bugün için Türkiye’de jeotermal enerji ile 158 bin evin ısınması sağlanıyor, doğalgaza göre 8’de 1 daha az maliyetli yerli ve milli bir kaynaktan bahsediyoruz. Türkiye’de de geliştirmiş olduğumuz yerli AGS Teknolojileri ile 5-6 milyon evi jeotermalle ısıtabiliriz” diye konuştu. 

Sondaj Başarı Oranları Yüzde 90’a Ulaştı

Geçmiş dönemlerde yapılan sondaj çalışmalarının yüzde 50 başarı oranı olduğun dile getiren Ilıkcan, bugün için yapılan sondaj sonunda başarı oranının yüzde 90’lara ulaştığını söyleyerek:  Dünya Bankası jeotermali yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak görüyor. Bu nedenle Türkiye Kalkınma Bankası üzerinden kullandırdığı 40 milyon dolar kadar bir hibe var. Bu hibe bir sigorta mekanizması olarak değerlendiriliyor. Yatırımcılar yatırım bütçelerinin bir kısmını Dünya Bankası hibesi ile geri alabiliyor. “Türkiye’de jeotermal yatırıma yabancıların ilgisi de bir hayli fazla. Dünyada jeotermal kaynaklara sahip devletler megavat başına ortalama 70-100 dolar olan alım garantisi verirken, YEKDEM’in yenilenmesiyle Türkiye’de megavat başına 95-115 dolar arasında bir alım garantisi veriliyor. Bu da yerli ve yabancı yatırımcı ilgisini oldukça artıyor”      

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ulusal Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *