«
  1. Anasayfa
  2. Ekonomi
  3. Kuzey Ülkelerinden Türk İş Dünyasına: Yeşil Dönüşüm İçin Kapsayıcı, Adil ve Sürdürülebilir Yol Haritası

Kuzey Ülkelerinden Türk İş Dünyasına: Yeşil Dönüşüm İçin Kapsayıcı, Adil ve Sürdürülebilir Yol Haritası

kuzey-ulkelerinden-turk-is-dunyasina-yesil-donusum-icin-kapsayici-adil-ve-surdurulebilir-yol-haritasi.jpg

‘Nordic Talks: İskandinav Yaklaşımıyla İş Dünyasında Sürdürülebilirlik’ panelinde, Kuzey ülkelerinin kamu ve özel sektör temsilcileri, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusundaki bilgilerini paylaştı. Panelde, yeşil dönüşümde özel sektör ve kamu iş birliğinin önemine dikkat çekildi.

 

Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirliğin öncülerinden olan Kuzey ülkeleri, özel sektör ve kamu iş birliğiyle gerçekleştirdikleri yeşil ekonomiye geçiş deneyimlerini Türk iş dünyasıyla paylaştı. Yeşil çözümlere odaklanan endüstriyel dönüşüm, aynı zamanda iklim hedeflerine ulaşılmasına da hizmet ediyor. Kuzey ülkeleri, son yıllarda bu konuda önemli adımlar atan Türk iş dünyası ve kamuyla yeşil, kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir bir iş modeli oluşturma konusundaki yerel ve küresel birikimlerini paylaşıyor.

 

Bu kapsamda, İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu, İsveç İstanbul BaşkonsolosluğuFinlandiya Ankara Büyükelçiliği ve Norveç Ankara Büyükelçiliği’nin ev sahipliğinde Nordic Talks etkinliklerinin üçüncüsü düzenlendi. ‘Nordic Talks: İskandinav Yaklaşımıyla İş Dünyasında Sürdürülebilirlik’paneline Danimarka – State of Green Başkanı Finn Mortensen (Yeşil İş Neden İyi İştir), Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nina Vaskunlahti (Yeşilin ve Cinsiyet Eşitliğinin Bölgesi Kuzey), İsveç Dışişleri Bakanlığı Sürdürülebilirlik Büyükelçisi Cecilia Ekholm (İsveç Sürdürülebilir İş Trendleri: Yeni İş Modelleri ve Tedarik Zincirleri Yönetimi) ve Norveç – Ocean Sun AS Kurucu ve CEO’su Børge Bjørneklett (Yüzen Güneş Santralleri) katıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Sibel Kulaksız yaptı.

 

Kuzey ülkelerinin deneyimlerini ve sürdürülebilirliğe yaklaşımlarını aktaran konuşmacılar, günümüz iş dünyasında rekabetçiliğin ve başarının vazgeçilmez koşulları olan yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusunda Türkiye ile geliştirilebilecek iş birliği fırsatlarını ele aldı. 

 

Danimarka’nın yeşil dönüşümü için özel sektörü ve kamuyu buluşturan State of Green Başkanı Mortensen’e göre, herkes için çözüm olacak tek bir formül bulunmuyor. Konuşmasında başarılı bir yeşil dönüşüm için hem ülkeler hem şirketlerin enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerjiyi bir araya getirmesi gerektiğine vurgu yapan Mortensen, "Çözümlere sahibiz, şimdi binlerce yeni yeşil iş yaratacak adil bir geçiş sağlamak için hızla harekete geçmemiz gerekiyor" dedi. 

 

SÜRDÜRÜLEBİLİRİK ALTERNATİF DEĞİL İŞİN TEMELİ

Sürdürülebilirliğin alternatif bir yol olmaktan çıkıp İsveç ve Kuzey ülkelerinde iş dünyasının temelini oluşturduğuna dikkat çeken İsveç Dışişleri Bakanlığı Sürdürülebilirlik Büyükelçisi Cecilia Ekholm şunları söyledi: “Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik ihtiyacı, dünya gündemini belirlerken küresel ekonomide hem zorluklar hem fırsatlar yaratıyor. Bugünün kurumsal sürdürülebilirlik şampiyonları, yarışa devam eden ve ayakta kalanlar olacak.”

 

Uluslararası ve yerel iş birliğinin önemine dikkat çeken Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Müsteşarı Nina Vaskunlahti de “Yeşil dönüşümün uluslararası iş birliğine dayalı olması gerektiği, karmaşık küresel değer zincirlerinin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. İskandinav ülkeleri olarak, 2030 yılına kadar dünyanın en sürdürülebilir ve entegre bölgesi olma vizyonumuza ulaşmak için birlikte çalışıyor, iklim eylemi ile toplumsal cinsiyet eşitliği arasındaki ilişkiler konusunda uluslararası iş birliğini destekliyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Norveçli yüzer güneş panelleri üreticisi Ocean Sun AS Kurucu ve CEO’su Bjørneklett de “Geleneksel Kuzey endüstrileri olan hidroelektrik, silikon işleme ve gemi yapımına dayanan, umut verici yeni bir teknoloji ortaya çıktı: İnce zarlar üzerinde yüzen güneş enerjisi santralleri. Bu teknoloji, hidro elektrik santralleri ve kıyılarda uygun fiyatlı enerji üretilebilmesini sağlıyor. Yakın bir gelecekte, Avrupa'nın güneşli bölgelerinde bu sistemler fosil enerji kaynaklarının yerini alacak” diye konuştu. 

 

DÖRT KUZEY ÜLKESİ TARAFINDAN DÜZENLENİYOR 

Nordic Talks etkinlikleri, Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, Norveç İstanbul Başkonsolosluğu ve Finlandiya Büyükelçiliği ortaklığında düzenleniyor. Amaç, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan temiz suya erişim, sürdürülebilir enerji, sürdürülebilir şehirler, sorumlu tüketim ve üretim ile ortak amaçlar için iş birliği doğrultusunda, Kuzey ülkelerinin sürdürülebilirlik alanındaki birikimlerini Türkiye ile paylaşmak. A

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ulusal Haber Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *